Skip to main content

Search

Malin Hedmans dagboksanteckningar

Meddelade av Bror Hillgren, i Illustrerad tidskrift

Malin, eller Amalia Fredrica Hedman[1] var född 1842 i det på sin tid förmögnaste hemmet i Delsbo. Fadern[2] som var ägare till Fredriksfors pappersbruk hade dessutom stort lantbruk – ägde en större gård i Näsbyn, där familjen bodde – och dessutom en egendom med tillhörande kvarn i Forsa socken.

Näsbygårdens mangårdsbyggnad var rödmålad och i två våningar, innehållande vardera fem rum, varav tre i övervåningen efter färgen på sina målade väggar kallades grönkammarn, blåkammarn och gulkammarn. Gårdsplanen begränsades på två sidor av mindre flygelbyggnader.

Näsbyn

I anteckningarna nämnas de fyra syskonen Hilda[3], Christin[4], Emma[5] och Alfred[6], den senare död sedan ett år tillbaka.

Frun i huset[7], vars hälsa var sviktande, vistades nästan ständigt på grönkammaren. Om henne ha anteckningarna mycket litet att berätta; däremot ge de en mycket god föreställning om det dagliga livet på gården. Låt oss se vad de gulnande bladen ha att förtälja. 

Mars 1858

d. 7. De är så soligt och vackert idag; jag sitter uppe på grönkammaren hos mamma och syr. Emma och Hilda äro ute. Pappa har gått till bruket.

Bild från grönkammaren tagen 1937

d. 11. I dag är moster Anette[8] och moster Thorell[9] här med rock[10]. Pappa har gått till bruket. Hilda och Emma till Söderbloms.

d. 13. Var det solförmörkelse kl halv 3. Det blev nästan mörkt. Jag sitter nu uppe i grönkammaren. Vi har flyttat ner vävstolarna och jag skall börja väva Hildas och Emmas bomullsklädningar, de svart och grå.

d. 17. Nu snöar och irrar det så rysligt. Karlarna hålla på kasta snöbollar på gården. Jag sitter på kontoret och ser efter elden. I dag har jag trätt väven.

Söndag d. 21. Pappa på kalas i prästgården.

d. 23. I dag på morgonen vävde jag ned väven.

d. 24. Nu stormar det så rysligt. Pappa har farit till Järvsö marknad. Idag färga vi garnet till min grå klädning. Anna[11] skurar köket och landbogumman bron. Christin sitter däruppe och syr och Hilda och Emma är ute. Brita sopar gården. Nu ringer det helg. Brita vinnar vatten. Jag sitter på kontoret och skriver.

d. 20. Pappa har gått till kapten Härdelin[12] och Emma och Hilda på sjön och åkt skridskor.     

Söndagen d. 28. Christin och jag varit i kyrkan, kl. är nu 5 e.m. Olle står och vinnar vatten och det sitter en karl därnere i stugan och spelar fiol. Emma och Hilda stå och prata med Olle.

d. 29. I dag ha vi tagit ut fönstren ur kökskammaren och på förmiddagen skurade dem salen.

April.

d. 1. Pappa har gått till bruket, kl. är 7 på aftonen. Jag sitter på kontoret; Christin håller på att grädda rån och bakelser i köket. Ute snöar och driver det så rysligt.

Långfredagen. d. 2. Christin och jag har varit i kyrkan. Olle skjutsade oss. Vi ha nyss ätit middag; jag sitter på kontoret och pappa och Liljegren i salen.

Annandag påsk d. 5. Prästpigan har varit hit och bjudit oss till middag i morgon.

Tredjedag d. 6. Kom hem kl. 1 på natten från prostgården. Till kvällen fingo vi stuvade sviskon och kalvkött, sandbakelse och creme.

Sandbakelser

d. 8. Fick Hilda camén.

d. 11. I dag är det ting. Dell har varit hit och lånat carossen.

d. 12. Wästängsgubben var hit och bjöd Christin på bröllop.

d. 13. Mamsell Edlund skall komma hit och baka tårtan som Anna ska gå med till Wästränge. Pappa har gått till bruket.

d. 15. Pappa och Christin for till Wästränge på bröllop.

d. 21. I afton är Prostinnan och Thilda[13] hos oss.

d. 22.  Pappa åkte skridsko till bruket.

Maj.

Pingstafton d. 22. Nu regnar det. Jag var på svalen och bredde ut väven, – då hörde jag göken. Gick på kvällen med en krans av lingonris till Alfreds grav.

Pingstdagen d. 23. Var moster Thorell här till middag.

Juni.

d. 3. For till Göran-Eriks bröllop.

d. 6. Flera bröllopspojkar voro här, fingo gå in och höra på det vi spela.

Augusti.

d. 1. Söndagsnatten voro vi uppe och gjorde lövsal åt mamma. Hade gästgivarpojkarna till hjälp.

September.

d. 14. Kom mormor[14] resande från Tierp; då höllo de på taga upp potatisen här. Hon hade en gubbe som skjutsade sig.

d. 23. Reste mormor. Vi följde till vägs till Bloms och blev där över middag.

Oktober.

d. 12 Pappa har skjutsat hem kapten Härdelin, han har varit här i går och i dag och skrivit.

d. 21. Foro vi till komminister Hägglunds på bröllop. Christin hade sin röda nettelduksklädning och jag hade svart. Andra dagen voro vi också bjudna. Hilda och Emma hade vita klädningar. Om aftonen dansade vi litet efter guitarr och gjorde lekar.

d. 24. Kom ny piga Johanna.

November.

d. 12. Dog mamma kl. 12 om natten. Fru Dall kom hit för att stanna i 8 dagar.

d. 27. Begravdes mamma.

December.

d. 14. Pappa for till Norrbo.

d. 21. Kapten Härdelin är här. Hilda och jag ha varit till Nolings och köpt bilder till julklapp.

Juldagen voro vi bjudna till Bloms på middag.

Annandag var Hilda och jag i kyrkan men Christin var hemma, för kapten Härdelin och länsman skulle vara här till middagen.

Tredjedagen på aftonen kom Erik-Pers Brita hit. Då bytte Hilda och hon kläder. Så gingo vi med Hilda in i byn och visade oss. Sedan dansade vi här hemma.

Januari 1859.

d. 1. Främmande till middagen av Bloms och Jennishes. Olle skjutsade hem dem.

d. 4. Bjudna till prostgården på ungdomskalas, kl. var 12 när vi kom hem. Vi fingo åka hem men inte dit.

d. 8. Var det ting om Skölds Lasse och Ingeborgs Olle.

d. 20 hade vi rockfolk. Vi voro bjudna till Jennishes på ungdomskalas, kom hem kl. 2.

Söndagen efter trettondagen. Pappa har gått till Söderbloms. Kerstin har varit här uppe i salen och dansar med oss.

d. 23. Varit på tingshuset och sett gubben som dom slagit ihjäl.

Februari.

d. 21. Var det ting om dem som slagit ihjäl Karin. Det var rysligt med folk. Vi voro där till kl. 4. På aftonen kom moster Anette dit. Det var en hel hop herrar som åt kväll hos oss. Skörtens och Näsmans låg kvar, uppe i blå kammaren.

d. 24. Var pappa, Christin och jag till Norrbo, till prosten Bergs.

Mars.

d. 5. Hade vi moster Anette och moster Thorell till middagen. Sedan vi ätit dansade moster Anette och vi i salen. Kl. 5 gick dom hem; vi följde med en bit och när vi kommo tillbaka tog vi Johanna med oss in i salen och dansade.

d. 19. I dag är det auktion på bruket. Pappa är där. Hilda har gått till prostgården och läst.

d. 23. Pappa farit till Järvsö på marknad. Christin ränner väv i Östragråden[15]. Emma är i salen och städar bland noterna och Hilda är i köket.

d. 24. Påskdagen. For vi till Hagen på bröllop; var där hela natten och dansade.

d. 26. Tredjedag påsk. Pappa har ridit till bruket.

Maj.

d. 15. Tredje söndagen efter påsk gick vi till nattvarden.

d. 29. Bönsöndagen. I dag står Hilda och Thilda Landgren i gången.

Juni

d. 5. Hilda har gått till Bloms för att hjälpa moster Anette att klä bruden.

d. 12. Pingstdagen. I dag på morgonen ha vi druckit kaffe i trädgården. Landbofolket fick också gå dit och dricka kaffe. Sedan gingo Hilda och jag i kyrkan, sedan till Bloms och när vi kommo hem gingo vi in i salen och dansade.

d. 14. Tredjedagpingst. Kl. 3 på morgonen vore vi uppe för de skulle boföra med korna till Hovra. Johanna skulle följa med och köra på. Sean de gett sig iväg gingo vi upp på loftet till Kerstin.

d. 24. Midsommarafton for vi till Blaksås. Vi fingo åka till Oppsjö. Christin åkte i lill-chäsen och Hilda och jag i Chäskärran. Olmers Erik skjutsade oss. Vi foro genom Ede och tog med oss Karin Jennishes. Vi kommo till Bråvallen kl. 8; då gick Karin och Hilda till Svartvallen. Sedan de gått kom Myrapojkarna och spelman så började dansen, – fortsatte till kl. 1 på natten. Vi gingo då till Svartvallen och ropade på Hilda och Karin Jennishes. Där var ett stort följe som skulle till Blaksås. De hade dansat även här. Vi gingo nu genast därifrån och upp på berget. Där var Sjömyra-pojkar och Ede- och Ava-pojkar och vi voro tillsammans 28 personer uppe på berget. Kl 6 på morgonen kommo vi tillbaka till Svartvallen. Det hade rägnat, och vi voro då så blöta att vi måste kläda av oss och torka kläderna. Hilda klädde sig då till Delboska.

d. 25. Midsommardagen dansade vi länge på Svartvallen, och på Bråvallen dansade vi till kl. 2. (läs mer om Delsbos fäbovallar på https://dellenportalen.se/fabodar/fabodar-i-delsbo/ )

d. 26. Söndagsmorgonen dansade vi i Brittas stuga. Hilda bytte om och tog sina egna kläder.

Juli.

d. 11. For pappa och Christin kl. 6 om morgonen till Stockholm.

Augusti.

d. 27. Gick Hilda och jag till Prättinvallen, bjudna av getgumman. Kl. var 9 om kvällen då vi kommo fram och det var nästan mörkt. Just då vi kommo fram till stugan sköta ett skott så att elden lyste. Det var Hårdpelle som sköt för björnen. Han visade oss stället där björnen slagit ihjäl en ko mitt i vägen. Om natten lågo Hilda och jag ensamma i stugan; gumman gick och lade sig i en annan. Hon låste dörren om oss och lät det brinna i spisen. Vi lågo vakna så länge och hörde hur pojkarna sjöngo och hurrade på vallen.

d. 28. Söndagsmorgonen gingo vi i stugorna och tittade och fingo kaffe och kåda. På förmiddagen gingo vallstintorna på Osarvallen. Ville att vi skulle följa, men det var regnigt. Hårdpelle gick till Nyvallen efter spelman, en som hette Krus från Tjernmyra, och så kom två Järvsöpojkar som var där och vi dansade då från kl. 6 till kl. 11 på kvällen. Sedan vi lagt oss hörde vi hur de fortsatte med dansen, nästan hela natten.

d. 29. Måndagsmorgon gingo vi därifrån kl. 8. Det dansades då också – efter pipa (ett slags flöjt, kallad fingerpipa) innan vi fick. Hårdpelle, Kurtis-Olle och Brunnmyrjonas, som gick före och blåste i pipa – hade vi i följe till Prättingberg. Vi voro också in till Källänge. Källängs-Ingrid följde oss ned till sjön; där var det så vackert.

September.

d. 3. Pappa har rest till Järvsö, till doktorn, för han är dålig.

d. 12. Tog vi ned äpplena. De har varit här med häst som pappa skall köpa. Kör fram och tillbaka på gården för pappa skall få se honom. Han sitter vid kontorsfönstret för han orkar inte gå ut.

April 1860.

d. 1. Narrade vi Fyrs-Margret till Ovanåker; satte en lapp på ryggen på henne och lät henne gå.

Maj

d. 17. Kristihimmelsfärdsdagen voro vi bröllop.

April 1862

d. 6. 5 söndagen i fastan begravdes gubben Walter[16] och vi voro i kyrkan och såg på. Det var ståtligt. Det var 50 soldater som sköto.


[1] Amalia Fredrica Nilsson, f Hedman (1842-1931)

[2] Olof Hedman (1814-1883)

[3] Hilda Olava Hillgren, f Hedman (1843-1930)

[4] Margareta Christina Hedman (1840-1908)

[5] Emma Catharina Hedman (1845-1894)

[6] Olof Alfred Hedman (1849-1857)

[7] Catharina Christina Skoglund (1810-1858)

[8] Anette Blom, f Thorell (1812-1871)

[9] Brita Margareta Thorell, f Delin (1795-1869

[10] Spinnrock

[11] Pigan

[12] Kapten Tore Härdelin (1866-1945)

[13] Landgren, sedemera biskop Landgrenm var denna tid kyrkoherde i Delsbo.

[14] Hedvig Elisabeth Delin (1784-1880)

[15] Den östra av flyglarna på gården

[16] Henrik Vilhelm Winblad von Walter (1792-1862)

Relaterade bilder: